Naționala feminină de handbal debutează la Campionatul European din Franța chiar de Ziua Centenarului – 1 decembrie, într-o partidă cu Cehia, la ora 19:00. Iar într-o zi atât de specială pentru națiune, echipa este condusă din postura de căpitan de o persoană la fel de specială, Cristina Neagu. Handbalista în vârstă de 30 de ani este deja un „Bun Național”, după tot ce a înfăptuit, aproape an de an, începând din 2005. Dincolo de toate trofeele care au propulsat-o pe locul 1 la nivel mondial în mai multe ocazii, Cristina a devenit și una din cele mai respectate sportive din România, un model pentru copii.
Încă de la prima competiție majoră a carierei, la Campionatul European de junioare sub 17 ani, Neagu s-a ridicat deasupra tuturor, fiind desemnată cea mai bună jucătoare a întrecerii. A însemnat apariția pe scenă a unui nou star, ce avea să cucerească lumea, nu doar România, destul de rapid. La debutul într-o competiție de senioare – Campionatul Mondial din 2007 – Cristina avea să facă un meci memorabil cu Franța în sferturile de finală, deși avea numai 19 ani. O jucătoare deja populară în România, dar necunoscută încă pe plan mondial, avea să amuțească o națiune întreagă prin modul cum a scuturat plasa excepționalului portar Valerie Nicolas.
Comparația care nu i-a plăcut niciodată, dar care a arătat dimensiunea lucrurilor excepționale pe care le-a arătat pe terenul de handbal
Până la câștigarea primului trofeu de cea mai bună handbalistă a lumii au mai trecut doar 3 ani. La 22 de ani, după un Campionat European în care a câștigat și titlul de golgheter al competiției și a condus naționala spre prima și singura medalie la nivel continental – medalia de bronz -, Cristina avea să fie răsplătită de IHF pentru talentul uriaș. Imediat a fost denumită „Regina din Carpați”, „Messi din handbal”, comparație care nu i-a plăcut niciodată, dar care a arătat, de fapt, mai bine pentru necunoscători dimensiunea lucrurilor pe care le-a realizat pe terenul de handbal.
Mai târziu au venit și titlurile individuale cu nr. 2 și nr. 3 la nivel mondial, în 2015 și 2016, după alte lucruri fascinante arătate pe teren la meciurile naționalei și echipei de club Buducnost, trofee care au propulsat-o și mai sus, probabil la rangul de cea mai bună jucătoare a lumii în ultimii cel puțin 15 ani. „Este o adevărate provocare să fii antrenorul Cristinei Neagu, este competitivă și vrea să câștige fiecare joc. Este un adevărat lider și le inspiră și pe celelalte jucătoare”, a descris-o Ambros Martin, actualul selecționer al României.
„Perioadele de accidentări m-au ajutat enorm psihic, fiindcă sunt mult mai puternică acum”
Sigur, nu a curs numai lapte și miere în cariera Cristinei Neagu. Dincolo de anumite rezultate care nu i-au picat deloc bine, pentru că pur și simplu nu i-a plăcut niciodată să piardă, sportiva a suferit și două accidentări grave, motiv pentru care a fost departe de handbalul de mare performanță în perioada 2011-2014. Din fericire, a gestionat acea perioadă tot precum o mare campioană, chiar dacă toată situația a fost un adevărat calvar. Pasiunea ei incomensurabilă pentru handbal a învins. „Nu am rămas cu sechele de la accidentări. Dimpotrivă! Perioadele de accidentări m-au ajutat enorm psihic, fiindcă sunt mult mai puternică acum. Am văzut ce înseamnă să fii singur împotriva tuturor, pot să spun lucrul ăsta, fiindcă a fost o perioadă în care pur și simplu nu am avut ajutor din partea nimănui, nici măcar a clubului. Și m-a întărit foarte mult chestia asta fiindcă eu știu că indiferent de ce se întâmplă, pot să trec peste. Am învățat mult din perioada aia, n-am trecut prin ea pur și simplu, m-am accidentat, am stat aproape trei ani în afara terenului și n-am învățat nimic. N-a fost cazul, am învățat foarte mult!”, a declarat Cristina Neagu în urmă cu ceva timp într-un interviu.
Ce înseamnă să fii un sportiv valoros
Tot cu această ocazie, Cristina a definitiv și noțiunea de „sportiv valoros”: „Un sportiv valoros e un sportiv care își menține un anumit nivel. În handbal e simplu să ai un sezon extraordinar și să fii numit cel mai bun jucător al lumii. Câștigi trofeul cu echipa de club, o medalie cu echipa națională, joci bine și poți să fii nominalizat și să ieși sportivul anului și apoi intri într-un con de umbră și nu mai aude nimeni de tine. Poate nu ești cel mai bun an de an, dar ești acolo mereu și joci la un nivel constant bun. Pentru mine asta e important, iar în ultimii ani, de când mi-am revenit de la accidentare, eu sunt la un nivel constant foarte bun. Că sunt sau nu declarată cea mai bună jucătoare a lumii e mai puțin important pentru că eu sunt mereu între primii sportivi în sportul pe care-l practic. Asta înseamnă pentru mine un sportiv valoros, să fii la un nivel constant bun, indiferent de rezultatele pe care le ai cu echipa”.
La „Centenar”, Cristina Neagu este deja o parte însemnată a istoriei sportului românesc, nu a făcut niciun pas înapoi în ceea ce privește marea performanță. Iar viitorul îi aparține, de asemenea. Căpitanul echipei naționale revine în Franța după 12 ani și este gata să stabilească noi repere: jucătoarea din țară cu cele mai multe selecții la un turneu continental, dar, și mai important, cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene. Iar Cristina Neagu înseamnă și România!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER